dinsdag 9 oktober 2018

Puberkamer Tienerkamer snel opruimen


Misschien is je eigen kamer een oorlogsgebied of dat van je tiener. Hoe doen anderen dat toch? Hoe houden ze hun slaapkamer 'spic and span'. Misschien ben je een kind en wil je je ouder(s) verrassen met een schone mooie frisse opgeruimde slaapkamer. Omdat ze altijd roepen dat het zo'n zwijnestal is in je slaapkamer.
Of misschien ben je een volwassene die hoognodig wat aan zijn/haar rommelige slaapkamer moet doen.
Doe dit :
  1. Verwijder de rommel onder je matras/bed. Gooi ook lege blikjes, snoepverpakkingen, as/peuken, papiertjes en etensresten weg.
  2. Breng lege glazen en borden terug naar de keuken. Het is een goed idee om alleen aan de eettafel/keukentafel te eten of drinken en niet in de slaapkamer.
  3. Zet alles op een vaste goede plek neer. Denk aan make-up, papieren, knuffels, boeken, verzamelitems, potloden, kleding, pennen, stiften, cd's en speelgoed. Doe wat je niet meer wilt direct weg. Loop je van A naar B? Neem dan altijd iets mee!  Zet dan altijd even iets terug op zijn plek.
  4. Daarna afstoffen met een stofdoek en voor de hogere gedeeltes een plumeau. Denk aan de hoeken van het plafond waar spinnewebben kunnen zitten. Stof ook de bovenkant van je kledingkast af, de vensterbanken en fotolijstjes.
  5. Daarna alles afnemen met een vochtig microvezeldoekje, bijvoorbeeld het werkoppervlak van je bureau, de vensterbanken maar ook beide zijdes van de slaapkamerdeur. Pas op met houten spullen die niet nat afgenomen mogen worden.
  6. Verschoon je beddegoed, dus het dekbedovertrek en het hoeslaken en de kussenslopen. Je kan je matras omkeren indien deze omkeerbaar is. Maak daarna het bed netjes op. Mocht het beddegoed nog redelijk fris zijn laat het dan luchten uit het open raam (kijk uit met kinderen of huisdieren die uit het raam kunnen vallen/ontsnappen. Kijk uit met het uitschudden van een dekbed of deken bij een laag raam. Klinkt vergezocht, maar je kan eruit vallen).
  7. Stofzuig de kamer, ook onder je bed. Stofzuig niet om dingen heen, maar verschuif ze (indien ze niet te zwaar zijn, niets forceren, denk om je rug).
  8. Heb je een gladde vloer zoals laminaat of zeil, dan kun je de vloer met vochtige vloerdoekjes afnemen en hoef je niet eerst te stofzuigen.
  9. Laat je kamer lekker luchten (kijk uit met kinderen of huisdieren die uit het raam kunnen vallen/ontsnappen). Een gedweilde vloer zal bovendien sneller drogen.
  10. Neem je kozijnen af met een vochtig doekje. Lap je ramen aan de binnenkant, dat kan gewoon met een microvezeldoek/raamdoek, een druppeltje afwas/scheut azijn in een emmer water en een oude theedoek. Natmaken en droog trekken. Vergeet je spiegel(s) niet. Die maak je schoon ook met een spiegeldoek of oude theedoek (zonder sop, gebruik geen keukenspons).
  11. Hang alle kleren in je kledingkast netjes op. Gebruik alle hangers. Zorg voor een sorteersysteem. Doe kleding die je niet meer wilt in de kledingbak.
  12. Gooi vuile kleding in de wasmand. Doe eventueel een wasje als dat kan/mag.
  13. Als je een prullenbakje hebt, leeg die, maak het schoon van binnen en buiten  en zet er een nieuw afvalzakje in.
  14. Mocht het je niet lukken in je uppie, schroom niet hulp te vragen van een kind, ouder, familielid of vriendin. Hulp met het opruimen of opruimtips of misschien zijn er opbergspullen nodig zoals mandjes etc.
  15. Als je wilt kun je een geurkaarsje aansteken (let op dat je opgeruimde kamer niet affikt) of potpourri of geurzeepjes in je kledingkast leggen. Geurende wegwerpdoekjes zijn ook fijn.
Komop, je kan het!
Vergeet niet een muziekje op te zetten en jezelf te belonen.
Opruimen werkt therapeutisch. Het is goed voor je geest en je bent in beweging. Je bent een mooi mens en die verdient een nette schone ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten