zaterdag 15 september 2018



Op  https://yoo.rs/useroverview/44645/Topper?Ysid=44645 heb ik een aantal artikelen geschreven over hoe je meer ruimte kunt krijgen in je kledingkast en je kleding kunt minimaliseren. Neem er eens een kijkje. Ook is er een facebookgoep genaamd Huishoudtopper. Leuk als je lid wordt!


donderdag 13 september 2018

5 Tips Om Je Huis Echt Op Te Ruimen

Ik was gisteren bij een vriendin die het echt niet meer aankan. Wat kan ze niet meer aan? Het huishouden! Het is haar echt boven het hoofd gegroeid zodanig dat ze het niet meer alleen aan kan. Zo sneu. Het zal zo blijven want hulp is er niet. En tijd eigenlijk ook niet. Ze heeft een druk gezin met dieren en is lichamelijk niet in orde. Zelfs met mij erbij is het niet te doen ! Haar huis is heel groot en de ballast is ongelooflijk veel.  Ik schrijf dit voor haar en hoop dat ze het leest of dat een ander er wat aanheeft.

5 Tips Om Je Huis Echt Op Te Ruimen
  1. Verander je mindset
    Genoeg is genoeg ! De kids mogen zo niet opgroeien. Je ziet ze amper tussen de spullen. Zoek hulp, via een vrijwilligersorganisatie, het wijkteam, vrienden, familie, buren. Iemand....

  2. Gooi alle afval weg. Waarom al die afval overal verzamelen? Gooi weg, gooi weg, gooi weg. Geef weg, geef weg, geef weg. Doe weg, doe weg, doe weg. 

  3. Leg alles neer op een logische vaste plek. En leg alles ook bij elkaar neer. Dus niet items van een bepaalde categorie door het hele huis laten slingeren, maar graag zoveel mogelijk groeperen op 1 plek. Je creabeahobby hoeft ook niet door het hele huis zichtbaar te zijn.

  4. Alles wat te veel is en dubbel moet weg. 

  5. Daarna als er ruimte is ga je alles handig neerzetten en ordenen, spullen en meubeltjes... en zorgen dat je ogen kunnen rusten op een lege plek of lege ruimte zodat de overprikkeling stopt. Ook zodat je er makkelijker kunt schoonmaken. Want als een huis te vol is moet je overal omheen schoonmaken. Verplaatsen van items zou te veel tijd kosten. Niet iets wat bevorderlijk is voor de gezondheid. Zowel fysiek als mentaal niet.


Geen Geld Maar Toch Een Ebike Willen De Zoektocht



And the saga continues... ik wil dus heel graag een ebike voor woon-werkverkeer, maar heb geen rooie cent. Nou ik overdrijf misschien... ben wel bezig mijn inkomen te verhogen. Besparen kan niet echt meer of ik moet een hoop luxe en gemak gaan inleveren, en dat wil ik niet. Ik wil het gebruik van openbaar vervoer minimaliseren.


Afijn, ik ben gaan kijken op het internet en ik kwam tot een aantal conclusies:
  1. Ineens besloot ik dat ik een e-bike vouwfiets wil. Van het merk Shinga. Ik vind hun Trotter T400 XL ge-wel-dig. 24 inch banden, lekker groot dus voor een vouwfiets en drie stoere spaken.  Maar ik heb daar geen geld voor en wil ook van niemand lenen. Dus even verder dromen, wie weet in de toekomst...
    Overigens, ik vraag me af hoe dat werkt. Als ik mijn fiets parkeer bij de supermarkt, tref ik dan niet een e-vouwfiets zonder zadel aan? Kortom hoe zorg ik dat niemand met z'n tengels aan de losse onderdelen zit?
  2. De site van Halfords geeft aan dat je er kunt leasen. Maar de looptijd is 4 jaar, dat vind ik een jaar te lang.
  3. Toen keek ik op Huurgemak.nl, een site waar fietsen op geleased kunnen worden. Volgens Huurgemak, kunnen mensen op deze manier toch een e-bike rijden zonder er in 1 x een hoop geld voor neer te tellen. Ook worden ze ontzorgd door de service die er aan vast zit. Leasetermijn: 3 jaar.
    We wisten al dat ontbezitten in was, maar dus ook op deze manier... het huren van een wasmachine, een huis, koptelefoons, (e-)fiets, auto, camper, mobiele telefoon, kleding, verlichting,  komt steeds meer in zwang. De huureconomie/deeleconomie is volop in gang.
  4. Toen heb ik me verdiept in het Gazelle prive lease plan.  Ik heb de leasefiets besteld, maar vrees dat ze nog wel contact gaan opnemen want ik heb een klein salaris opgegeven. Ze zullen er wel niet veel fiducie in hebben dat deze vrouw de e-bike kan bekostigen... we wachten af.
  5. Bij alle sites is sprake van een fietswinkel in de buurt waar de leasefiets opgehaald kan worden en gebracht kan worden voor onderhoud enz. Dat is wel zo prettig.
  6. Ik ben overigens ook offline gaan kijken en heb een testritje gemaakt op een e-fiets. Wauw. Inderdaad alsof je wind mee hebt. Hoe harder je gaat, hoe hoger je de versnelling (7 stuks) moet zetten anders wordt het trappen zwaar. Wie wil er dan nog een gewone fiets? Geen wonder dat e-bikes populairder worden.
  7. De accu is het belangrijkste van een e-bike. Daarna de motor. Accu's gaan best wel snel achteruit dus een goede accu is belangrijk en ook goed er mee omgaan. Vaak kun je kiezen uit 1 accu, 2 soorten accu's of 3 soorten accu's. Bij dat laatste loopt de Wh dan omhoog en wordt de actieradius groter. Dan is het fijn als je na drie jaar leaseperiode een nieuwe bike krijgt of een nieuwe accu als deze stuk is. Heb veel geleerd tijdens mijn bezoek aan de winkels en Fietsersbond.nl
  8. Eng idee dat ik straks (hopelijk?) een fiets van een paar duizend euro in de schuur heb staan !
    Er bestaan trouwens ook ebike kits en ombouwkits. Dan kun je van een gewone fiets een ebike maken !

Hema Design Daten Een Briljant Idee Rondom Minimalisme


Mirjam De Bruijn bedacht een idee waarvan je echt denkt. Wauw, wat slim ! Bezoek haar site hier mirjamdebruijn.com om haar ontwerp te bekijken. Maar lees eerst verder.

Wat is Hema Design Daten?
Lees het hier. Het is een soort wedstrijd. De Hema nodigt designstudenten uit om ideeen in te sturen rondom duurzaamheid die het leven leuker en makkelijker maken en ook echt van nut zijn. Want gek genoeg is nog steeds niet alles bedacht. Er zijn nog 1000den ideeen die mensen hebben en nog in een brein zullen ontstaan.

Wie is Mirjam De Bruin
Een van de winnaars van Hema Design Daten en dat heeft 10.000 euro opgeleverd om haar idee ten uitvoer te brengen. Drie maanden lang zal haar concept vorm gegeven worden.
Hopelijk komt het dan ook in de HEMA te liggen.

Wat is haar idee?
In bijvoorbeeld shampoo, afwasmiddel en reinigingsmiddel zit 80 % water. Wat als je dat water weglaat? Dan heb je een kleiner product (20%) wat makkelijker te vervoeren is voor reizigers, mensen die boodschappen doen en leveranciers. 
Die 20 % werkzame stoffen, daar kun je een capsule van maken en de klant thuis water laten toevoegen.
Het vermindert ook plastic afval want als je allesreinigerkorrels maakt dan hoeft dat niet in een fles, maar kun je dat meteen in een emmer strooien en zelf water toevoegen, zoals ze ook in haar demofilmpje laat zien.
Dit is eigenlijk wat we al doen met bijvoorbeeld vaatwastabletten, laundry pods, shampoobars en lichaamszeep.

Haar verpakkingen zijn hervulbare plastic flessen of doosjes.

Waarom is het zo goed?
Omdat het duurzaam is, handig, minimalistisch en praktisch en superlogisch. Dit is de toekomst !
En voor minimalistische klanten die weinig ruimte hebben of niet veel ruimte willen kwijt zijn aan producten met water erin, is het een uitkomst.

Er bestaat trouwens ook tandpasta en mondspoeling in pilvorm, bijvoorbeeld te koop bij Lush dus men is volop hier mee bezig !

Doe Het Dopje Op De Tandpasta


Heel veel mensen ergeren zich aan slingerende tandpastadopjes. Het kost sommigen heel veel moeite om deze er weer op te draaien en het kost anderen heel veel moeite om zich er niet aan te ergeren.

Simpele oplossing
Nu was ik vandaag in de Action en kocht ik de middelste tube en de bovenste. Aquafresh en Colgate. En toen dacht ik hey, dit is makkelijk. De bovenste tube heeft een dopje die aan de tube vastzit dus dat is makkelijk. Zo blijven tube en dopje altijd samen en hoeft het je niet je relatie te kosten.

Pastapomp
De middelste tandpasta is een aparte. Het is een soort pompje. Grappig en luxe. Deze heeft een grote dop die men misschien dan toch sneller weer erop zet. Echter, gebeurt dat niet dan is er ook geen nood aan de man want het tuitje van het pompje bevat een soort kapje. Het blijft dus hygienisch ook al zit de dop er niet op.

Dop erop
Ik gebruik al jaren de onderste prodenttube en ik geef toe bij mij slingeren er soms 5 dopjes rond terwijl er maar 3 tubes zijn. Rarara hoe kan dat. Ook ik maak me er schuldig aan, aan dat niet terugdraaien van het dopje, en daardoor geef ik niet het goede voorbeeld aan mijn kind.

Innovatie of uit de gratie
Lastig is het wel als Prodent je favoriete merk is. Hopelijk bedenkt de Prodentfabriek zich ooit en maken ze dopjes die vastzitten. Het is een alom bekende ergernis en toch doen tandpastamakers er niks aan. Vreemd eigenlijk. Innovatie is toch heel belangrijk? Tot die tijd denk ik dat ik overstap naar Colgate of Aquafresh...

Het staat zo veel netter in de badkamer !